Étkezések Kínában
2009 december 27. | Szerző: Sinci |
Emberként és magyarként egyaránt megdöbbentő látvány fogad az utcai forgatagban. Októberben és áprilisban 31-32 Celsius-fok mellett a páratartalom 90 és 100% között ingadozik. A fullasztó hőség ellenére kartonpapírról árulják a gyümölcsöt, zöldséget az utcai árusok, de kaphatunk mobil grillből libanyakat is. A nyíltszíni táplálkozáshoz nem sok kedvet csinál, ahogyan a kínaiak turháznak, köpködnek, ám ez ugyanúgy hozzátartozik az ottani szokásokhoz, mint az alvás földön, motoron, piaci pulton.
Az utcai falatozásnak komoly hagyománya van, állva elfogyasztják a csirkelábvéget, úszóhártyás kacsalábat, csirkenyakat. Mindez készételnek számít, annak ellenére, hogy hűtetlenül tárolják. (20 yuan egy adag, nagyjából 590 forint.) Eltávolodva a város legfrekventáltabb részeiről, már felfordított olajoshordó tetején sütögető utcai szakácsokkal is lehet találkozni.
Az Európában is méltán népszerű piac Kínában a gasztronómia új dimenzióit tárja a látogató elé. A négyes ennél többcsillagos éttermek is itt szerzik be az alapanyagokat, nem csoda, hogy hatalmas az élőáru-felhozatal.
Békák, krokodilok, teknősök éppúgy a szortiment
részét képezik, mint a kígyók, macskák meg a selyemhernyólárva.
A finomságoknak azonban megkérik az árát. Érdemes említést tenni a mindig friss, óriási zöldség- és gyümölcsválasztékról, rendezett üvegtészta-halmokról és a kétöklömnyi gyömbérekről.
Számos teaüzlet van, melyek közepén egy fatörzsből faragott asztal található. A kiszolgálás rettentő kedves, számos kóstoló után aromatartó tasakban a helyi precíziós mérlegen mért és vákuumszivattyú segítségével csomagolt árut vásárolhatunk.
Kapható hagyományos teáskészlet is, mely fatálcából, néhány gyűszűnyi csészéből, egy szűrőből és két kancsóból áll. Az alapszett ára kb.
Javarészt előre csomagolt ételeket fogyaszt, sok zöldséget és húst, szénhidrátból viszont keveset.
Mindent frissen készítenek el, a legtöbb ételt hirtelen sütik ki wokban, nagy lángon, az ottani szokásoknak megfelelően, ezért
Mindent pálcikával és kézzel esznek, ami persze nem jelenti azt, hogy a jobb helyeken ne tudnának adni kést és villát. Köret gyanánt szívesen esznek zöldségeket, rizst, bambuszrügyet, szószokat, ez utóbbiba valami féregféleséghez hasonlító, azonosíthatatlan ínyencséget tunkolnak előétel gyanánt előszeretettel.
A köztudottan egészséges tea mindenhol kapható, a zöld tea a legfinomabb, cukor és
Egy étteremben ajánlottak sült galambot is – tudósít K.S, oldalunk utazó nagykövete. Kihoztak egy szép, piros, ropogós szárnyast, de rettentő rágós volt. Amikor – hosszas rágódás után – félretettem a fejét, úgy néztek rám, mint gyújtogató a vizes szalmára. Kiderült, hogy a galamb feje a legfinomabb.
Megmutatták, hogyan kell fogyasztani.
Be kell kapni egyben az egész fejet, rágcsálni, szívogatni kell, majd a végén a csőrét kiköpni.
Ételpiaci körutazása során a munkaerő-túlkínálatot egy négycsillagos szálloda éttermében tapasztalta meg informátorunk. Mint mondja,
Annyira megijedtünk, hogy azon nyomban visszaküldtük, noha Kínában sértésnek számít, ha nem eszed meg az ételt. (Ennek jegyében csúszott le a galambfej is.) Az ilyen esetek elkerülése érdekében keressük fel a tartózkodási helyünkhöz legközelebb eső amerikai gyorsétteremlánc egyik kirendeltségét, ahol a hazaitól merőben eltérő
„illatvilággal”, azonban hasonló ízekkel találkozunk.
A grandiózus megoldások hazájában a Nagy Fal mellett mi a Nagy Étterem helyi érdekességét emeljük ki, így érzékeltetve, hogy a hangulatos kis családi vendéglőket miként ellenpontozzák Kínában. Mint azt az úti beszámolóból levettük, a közösségi tereknek új konstrukcióját álmodta meg Tianjinben egy befektetői csoport. A felkeresett vendéglátóipari egységben egyszerre ötezer ember tud étkezni, a vendégek liftekkel közlekedhetnek a szintek között. A Westendre erősen hajazó épületegyüttesnek 130 különterme van, összesen 180 szakács áll a vendégek rendelkezésére. Az alsó szinten található óriási akváriumból ki-ki ízlésének megfelelő csemegét választhat. Nyugodtan választhatsz tengeri vagy édesvízi állatot, csúszómászót vagy férget is – az RTL Klub szervezte keretek kockázata nélkül.
A XXI. század technikai követelményeinek megfelelően mindenhol légkondi zizeg, s bár azt gondoljuk, hogy a nagyszerű csemegék az átlag kínai figyelmét is lekötik, azért biztos, ami biztos alapon
Így az étteremben a pálcika mellé a távirányító sorakozik fel katonás rendben a tányér mellett. Ha a kaják egy részét nem is tudod lenyomni, a gombokkal biztosan megbirkózol.
Képeket itt találsz: http://piacok.tianjin.fotoalbum.hu/
http://etteremek.tianjin.fotoalbum.hu/
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: